Borstvoeding

Nu ons tweede kindje net geboren is zijn we weer heel erg bezig met borstvoeding. Bij mijn partner kwam daardoor eigenlijk al snel de vraag op of je hypnose en nlp eigenlijk ook zou kunnen gebruiken om mensen te helpen die tegen problemen aanlopen met borstvoeding of kolven. Het antwoord is ja, als er geen technische of fysieke problemen zijn (en dat kun je dus beter eerst bespreken met een lactatiedeskundige).

Borstvoeding

Essentieel voor borstvoeding is een goede toeschietreflex. Zonder deze reflex krijgt je kindje alleen voormelk en een kleine hoeveelheid melk, maar lang niet alles. En voor deze reflex is ontspanning nodig (bron). Stress, en de daarbij vrijkomende hormonen, verminderen de hoeveelheid oxytocine, die weer van invloed is op de toeschietreflex. Onderzoek laat dan ook zien dat ontspanning goed is voor de borstvoeding.

Met de technieken die HypHoi gebruikt kun je van ontspannen tijdens de borstvoeding een onbewust, automatisch process maken. Ook als het borstvoeden niet lekker loopt en je daardoor steeds meer gestresst raakt, kunnen de technieken gebruikt worden om die cirkel te doorbreken en weer tot rust te komen.

Mijn dochter aan de borst (foto: http://lukk.nl/)
Mijn dochter bij mijn partner aan de borst (foto: http://lukk.nl/)

Kolven

Wanneer het voeden goed gaat, maar de toeschietreflex bij het kolven onvoldoende is, wordt vaak geadiviseerd om tijdens het kolven aan je kindje te denken. Want als je je heel levendig voorstelt dat jouw kindje huilt en aan de borst ligt, bevordert dat de toeschietreflex. Ook dit proces kan ondersteund worden door het gevoel dat je baby oproept ook op een onbewust niveau aan het kolven koppelen, zodat het kolven als vanzelf dat gevoel oproept.